Wednesday, 26 February 2014

Щастието да доставяш щастие

Казват, че не трябва да съдиш за книгата по корицата. Но аз по правило, когато прочета в заглавието нещо от рода на "10 начина, как да бъдеш по-щастлив" се отказвам от нея още преди да съм започнала. Просто защото винаги съм вярвала, че човек трябва да преживява всичко, да намира своите "начини".

Напоследък обаче се паля по личните истории, по биографиите на хора, компании и проекти, които очевидно са направили нещо наистина готино, че и даже са успяли да го опишат в една книга, която да помога и на другите хора. Затова първата ми реакция относно "Delivering happiness" на Тони Шей, изпълнителен директор на www.zappos.com, беше изпълнена с убеденост, че ще си заслужава.

Моите очаквания се оправдаха напълно. 

Тони Шей разказва изключително приятно своята лична история, която в последствие се превръща и в история на неговата работа. Може и да звучи банално, но Тони си е предприемач по душа-започва още в детството със създаването на ферма за отглеждане на червеи. Което може би не го отличава от всяко малко по-живо дете! Но дори и след Харвард Тони не се задоволява със сигурната доходоносна работа в Oracle. Причината накрая се оказва проста - работата е скучна!

Няма и 25 г., а е вече милионер, като така губи колежански бас и води всичките си приятели на круз пътешествие. След това е от другата страна на барикадата и финансира други стартиращи компании. Така започва пътешествието на Zappos.
Това, което ме впечатли най-силно е брандът Zappos. Това, което създават Тони и колегите му, е нещо много повече от компания. Той създава общност от хора, които споделят общи ценности и принципи. Чрез своята работа, той доставя щастие на своите клиенти, служители, доставчици и така на света като цяло. Културата на Zappos според мен трябва и може да се прилага във всички компани-независимо от мащаба и дейността. 

Идеята е, че в центъра е клиентът. Най-добрите услуги създават безпределна лоялност. А отношенията между служителите са нещо много повече от колегиални (в добрия смисъл на думата :). Може и да звучи утопично, но в крайна сметка не се ли свежда всичко до простичките човешки отношения?! А Тони и Zappos са извървяли дълъг път с много препятствия, за да достигнат до сделката с Amazon за $1.2 милиарда!

Когато чета за такива примери, няма как да не се замисля за многото български фирми, които не просто не изповядват такава философия, ами са на диаметрално противоположно положение. А после се чудят защо са неупсешни?

Няма как, ако винаги се стремиш да минаваш тънката. Може би тази книга трябва да бъде прочетена от всеки "мениджър". Надявам се всеки ще успее да извлече поуката, най-важна за него самия и компанията, която представлява.

Накрая не ми се иска да правя строго разграничение между личния и професионален живот. Животът е един и Тони ни разказва, как да го направим по-щастлив. Доставяй щастие!

После всичко се нарежда...
No comments:

Post a Comment

Designed By Seo Blogger Templates