Thursday, 12 June 2014

На 27 в Берлин

В началото бяхме само аз и Хриси, но накрая се оказа, че за Берлин ще потеглим цели 10 човека! Аз бях общият приятел и като цяло нямах опасения за компанията, но в крайна сметка оттук нататък-знам по-добре.

Когато пътува човек в чужда държава и град има една тема, която за жалост никога не остарява - вечната тема за храната! Та, Берлин ни посрещна с многочасово търсене на най-подходящото място за ядене и така до края на престоя ни...но на тази тема са посветени хиляди други блогове....

Бранденбургската врата се оказа по-малка отколкото очаквах, но музеят на Холокоста беше изключително интересен. Ние направихме хиляди снимки на паметниците, докато накрая се усетихме, че всъщност има опашка и реално вход в подземие.

Най-интересната част за мен започна на другия ден, когато след голяма чуденка решихме да пробваме безплатната обиколка, която хостелът ни предлагаше, посветена на АЛТЕРНАТИВЕН БЕРЛИН.

Още като видяхме екскурзоводите, които изглеждаха като хипита, усетихме, че нещо забавно предстои. 

Разходката включваше истории за митични street арт художници, притчи за графити борби и много нашарени площи. Като се замисля, не знам, колко от всичко казано беше истина, но успяхме да се потопим в атмофсерата и да погледнем на града по различен начин, с различни очи...

Оказва се, че street art изкуството в Берлин е на почит и донякъде им завидяхме на културата артистите да се изразяват по този така забележителен начин.
За мен най-впечатляващият спомен ще бъде разходката по Берлинската стена на East Side Gallery - толкова красиви картини.


Някак си даже стигнахме и до пънкарския музей на Ramones, в който само дето не намерихме стари боксерски на бандата :)
Вечерта посетихме няколко бара в най-якия квартал Кройцберг. Баровете там са супер яки и музиката е нещо средно между hardcore/punk и техно. Разцепихме се, танцувахме и отпразнувахме рожденния ми ден неусетно...

Твърде ранният ни полет (7:20 ч.) не предвещаваше нищо добро, а и заради ремонта, на който попаднахме за малко да изпуснем полета - качихме се с голям зор и молене в 7:10 в самолета! Изтрезняхме набързо!

Берлин е град, в който социализмът продължава да живее - в архитектурата, в отношението към историята и настоящето. Берлин е град на контраста - на фашизма и капитализма, на новото и старото, като понякога заменяме съюза "и" със "срещу". В Берлин се сблъскват светове. Дъждове и слънца...(Мамо, да, сложих дъждобрана ВЕДНЪЖ, въпреки лошата прогноза, но пък беше най-стилният, признавам!)

Там си какъвто поискаш, с кобинките и дантелата, с татуса и високите токове, винаги на колело.

В Берлин всеки е произведение на изкуството. Може би най-великолепното произведение на човечеството е самият човек. А когато можеш да създаваш изкуство, си способен да изпитваш неизмеримо щастие.

Тази енергия отнесохме вкъщи - и някак си 10 човека не са вече твърде много...


No comments:

Post a Comment

Designed By Seo Blogger Templates