Tuesday, 17 March 2015

"Хората" в пътешествията

Темата в блога не трябва да се казва "пътешествия", а "хора". Напоследък си мисля за пътешествията, но и не точно за тях. Реално по-голямо значение има (както винаги, с всичко може би), с кой си, когато обикаляш по света и у нас. Емоциите, впечатленията, преживяванията се пречупват през вътрешната нагласа и състояние, което се определя до голяма част от компанията.

Пътуването до Баку беше колкото неочаквано, толкова и вълнуващо. За първи път в живота си отивам толкова на Изток. Знаех, че страната е богата на природни ресурси - газ, петрол, но не знаех, че и хората са с толкова богати души.

Местните казват, че в Баку има 365 дни, 4 сезона и 366 вятър - разположен на Каспийското "море-езеро", мирисът на петрол е осезаем, а 0.70 ст. за литър бензин изглежда пренебрежимо малко.

"нощен" Баку
Баку ни посрещна на тъмно, но светлините от всички сгради осветяваха сякаш бяхме в малкия Дубай - трите Кули на пламъци се превръщаха в живи огньове и сменяха червените си светлини с цветовете на азербайджанското знаме.

Като цяло из целия град повечето статуи символизираха огън - всичко беше във формата на пламъци, предавайки асоциацията със залежите на петрол.

boarding pass за Баку
От билета си разбрах, че за първи път ще се случи в Баку ново голямо световно спортно събитие: "Европейски олимпийски игри" - за тази цел градът се е подготвил с построяването на няколко нови, внушителни стадиона, сгради и е обучил хиляди доброволци.

Прави впечатление, че почти всичко в града е ново - строителството, сградите са празни и очакват своите наематели. Донякъде е странно, наподобява декор от филм. Сградите се издигат, но празни...

Това не е изненада, като се има предвид че страната е сравнително млада, след като през 1992 г. успява да извоюва своята независимост от СССР, в конфликт с Армения и сродна душа на Турция.

страхотна гледка към крайбрежната улица, с "Окото" и високото знаме

В Баку се намира най-високият в света национален флаг, който е ознаменуван в Книгата на Гинес, а по билбордите е по-нормално да видиш портрета на президента Алиев, отколкото на някоя частна компания.

За краткия си престой успяхме да посетим музея на килимите, който ни отнесе назад във времето. С какво търпение и труд се правят килими по 2,3 години...а ние се оплакваме от работата пред компютъра.

Старият град и Новият град-ръка за ръка
Част от снимачна площадка
 "Старият град" е в кавички, защото не е точно стар. Оказва се, че всичко е реставрирано и реално не са запазани никакви стени, основи на сгради и т.н. Всичко е построено наново, изпипано до най-малкия детайл, за да създаде атмосферата на нещо старо, вечно...но някак не е същото, както на Царевец или Шипка.

Докато се разхождахме попаднахме на декори на филм (наистина това място е идеално за снимачна площадка).
Девичата кула
Качихме се на "Девичата кула", около която има някаква сериозна мистерия, че заедно с още две подобни сгради от небето наподобяват числото 666. 

Има различни легенди за хвърлили се хора, които се самоубиват - неслучайно най-горе има полицай, който пази посетителите (от самите тях най-вероятно, но трудна задача).

Дюнерите са много вкусни, не ми се стори скъпо, има много полицаи по пътя, а пушето и пиенето на обществени места от жени е забранено. Чаят и водката са двете любими питиета.В един филм казаха така: Съществуват 2 типа пътешествия: единият е да опознаеш други земи. Вторият да опознаеш друг човек. И двете са опасни и непознати и водят към неизвестното. А ако питате мен, вторият е даже по-опасен и води до много по-неизвестни светове.

И по ценен. Опознавайки другите около нас, приятели, семейство, любим, опознаваме по малко и по-добре себе си. А няма по-приятен, по-естествен и по-забавен начин от опознаване на един човек на път.

Така че внимателно подбирайте втория билет и не се колебайте от време на време да оставите мястото в самолета до вас празно. Не се знае съвсем случайно, следващия път, кой ще седне до вас...

2 comments:

  1. Занимателен разказ! С какъв транспорт сте пътували дотам?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей, Евгения. Благодаря. Със самолет :)

      Delete

Designed By Seo Blogger Templates