Saturday, 2 July 2016

Безвремие по италиански

Италия е .... Италия. Може много да говорим, а и много е изговорено - колко различни са градовете на Север и на Юг, колко вкусна е храната, жестовете на италианците и тяхното значение, шофирането, паркирането и всичко свързано. Ще се опитам да разкажа за нещата, които създават незабравимите емоции и които говорят за италианските градове.

1. Пиза

Наклонената кула и невъзможните снимки

Не бях ентусиазирана за Наклонената кула, но бях възхитена, когато я видях. Най-забавното от всичко обаче бяха снимките.

Малки и големи, от всякакви народности се кълчат наляво-надясно, крайници хвърчат навсякъде, чува се звук от правене на хиляди снимки в секунда, с едничката цел да се улови мига, в който човек взаимодейства с Кулата. И като казвам взаимодейства, имам предвид по-всякакъв начин...

невъзможните снимки в Пиза
Ето един ентусиазиран турист-жена, която иска да постави Кулата между краката си

Моите опити също бяха доста несполучливи....

снимки в Пиза


Храната и домашната паста

Някой ми разказа, че в Пиза има най-много вегетариански/веган ресторанти на кв.м. - в университета се изучават усилено специалности с философка/еко насоченост и затова мястото е станало изключително популярно със здравословното си хранене. Опитахме паста с песто, която беше странна на вид и много вкусна.

паста с песто в Пиза

Реката Арно

Винаги съм казвала, че градовете с реки са специални. Пиза не е изключение. Залезите и гледките са впечатляващи и те обзема чувство на спокойстие и мир.


Airbnb

Нашата арт - музикална стая - силно препоръчвам да използвате Airbnb, но английският език е дефицит.2. Чинкуе Тере

Петте селца са райско място.


3. Флоренция 

Реката и мостовете

Отново р. Арно, отново мостове и прекрасни отражения. Флоренция е град, по който просто трябва да тръгнеш, да се движиш и да попиваш - от архитектурата, историята, изкуството, фонтаните, статуиите, моторите и всичко, което те заобикаля. Тук времето е едно - минало, настояще и бъдеще. Тук и сега във Флоренция е много повече, защото въздухът е наситен с мъдростта и страстите на тези преди нас.

нощна Флоренция


Ponte Vecchio

Панорамните гледки

гледка от площад Микеланджело
Гледка от площад Микеланджело
Гледка от Катедралата
3. Венеция

Водният транспорт, гондолите, кананалите и мостовете към входната врата

Свиква се много лесно - без коли. Такситата са лодки, а автобусите са малки фериботчета. Каналите са магически, а мостовете, които свързват къщите са wow! Знаете ли, че има само две жени гондолиери? Това се казва мъжка професия.
Посетете Венеция, че не се знае докаго ще съществува... :)

Панорамните гледки (отново)


Гълъбите на Площад Сан Марко

Някои неща просто не ги разбирам :)Рожден ден

Отпразнувах своя 29-ти рожден ден със свещички в сладолед под моста... Това е един път!


Морано & Бурано

В Бурано кошчета за боклук няма! Имайте го предвид.

Шарените къщи на Бурано
4. Верона

Любовни истории

Ухае на любов - и в добрия, и в лошия смисъл. Пред балкона на Жулиета беше страшна блъсканица, а изрисуваните стени с любовни пожелания стояха някак мрачно.


Панорамните гледки (отново) и реката Адидже

Ако съвсем малко обаче се отдалечите от китайските светещи червени сърца по централните улици, ще откриете съвсем различна Верона.

Верона отвисоко
Заключение

Италия е страхотна. Яжте повече, пийте повече, разхождайте се повече, дишайте повече.
Има градове, в които оставяш частица от себе си, а има и такива, от които взимаш частица за себе си. Тези италиански градове остават в теб, където и да отидеш.


No comments:

Post a Comment

Designed By Seo Blogger Templates