Tuesday, 6 September 2016

Stranger Things и 7 странни неща, които научих за живота

Откриването на добър сериал е като откриването на отдавна скрито съкровище.

Случва се толкова рядко, че чак не ти се вярва, затова и по принцип съм леко скептична. Знам, че сериалите са опасна игра - наркотик, който те кара да стоиш вкъщи с часове, дни, седмици. След като гузния елемент изчезне и времето заличи първоначалните следи по тялото (най-вече визирам черните кръгове под очите) остава чувството на възхищение - обикновеното, семпло, искрено "браво", което ти се иска да извикаш, когато осъзнаеш срещата с качествен продукт, до който току-що си се докоснал.

"Stranger Things" (Странни неща) може и да не е най-великият сериал на всички времена, но пък е добър повод да се замислим за "странните неща в нашия живот".

Ето и моите 7


Плакатът на "Stranger Things"

1. Добрата история е моята история

Сега повече от всякога слушаме, четем и живо се интересуваме от "разказването на истории" като наука. Защо?
Защото разказването на истории вече е част от всяка професия - преди беше резервирана за режисьорите, писателите и още няколко избрани поприща. С напредването на
технологиите, развитието на блоговете и социалните мрежи всеки лесно и бързо може да разкаже своята история - колкото по-автентична, завладяваща, мощна е тя, толкова повече последователи ще имаме (и евентуално дивиденти). Предприемачеството и създаването на нов продукт и компания ежедневно ни предизвиква да разказваме своята история по начин, който ще накара околните да ни запомнят (ако може с добро), за да разказват и те самите на своите приятели и така нататък, и така нататък. Покрай работата си в Escreo се облъчвам постоянно с маркетинг, който разказва истории и все по-често се опитвам да разгадая процеса по създаване на история - коя е онази вълшебна частица, която прави една история уникална и коя банална?!

Стигнах до извода, че няма значение дали една история е уникална или банална. Важната дума тук е "чужда". Историите имат за цел да ни разсмеят, натъжат, предизвикат, да ни изкарат от комфортната ни зона, да ни научат. Историите не са самоцел, те имат своя висша идея и тя е да помогнеш на своите слушатели да ... - тук следва глагол. Дали ще промениш тяхна отдавна възприета привичка или ще ги накараш да погледнат на света от друга призма разказването на истории е отговорност, която малко хора признават.

Светът е пълен с лидери, модели за подражание и икони, които много често ни демотививат, отколкото да ни стимулират да разкажем и нашата история. Всяка история е ценна, когато има, на кого да я разкажеш.

За повече вдъхновение,гледайте тези образователни клипчета от TED и разгледайте този списък с литература.


2. Добрата игра на героя

"Give a good idea to a mediocre team and they will screw it up. Give a mediocre idea to a great team, and they will either fix it or come up with something better. If you get the team right, chances are they'll get the ideas right." 
Ед Катмъл, президент на Pixar, цитат от книгата "Creativity, Inc."


Дванадесетгодишната Мили, в ролята на "11(Eleven)" играе дете с телекинетични способности, а изпълнението й е впечатляващо. Любопитно е, че първоначално тя се притеснява от факта, че трябва да подстриже косата си, но когато й показват, колко готино изглежда Чарлийз Терон в Mad Max, тя се съгласява.
Мили Боби Браун в ролята на 11
Мили Боби Браун в по-голямата част от филма изглежда така
Помислих си, че това е момче, което играе много добра роля, но снимките от реалния живот на Мили ме убедиха за пореден път в нейните възможности да се превъплащава в своята героиня.

А ето и Мили в другия (реален) свят

Братята Дъфър (Рос и Мат Дъфър), създателите на сериала, не привличат обичайните сладникави холивудски физиономии, а обикновени хора, които изпълват своите персонажи и те карат да запомниш чудатия им външен вид, идеално пасващ на историческото време в сериала - 80-те години.

Лицата, които сменяме всеки ден - на добрия, на лошия, на умния, на мистериозния, на майката, на съпругата, на любовницата, на изкусителката - всички ние имаме своите роли, които се сменят в зависимост от изискванията на конкретната сцена. Замислите се: най-любимите ни герои не са нито добрите, нито лошите, а тези, които въплъщават и двете страни на човека. Анакин Скайукър?! Нашият характер не е константна, а амалгама от емоции, чуства и хора, които ни се случват. 


3. За носталгията с любов

Защо рекламата на Загорка Ретро придоби такава популярност? Защо дрехите на мама/баба се продават в бутиковите магазини за хиляди левове (момичетата ще ме разберат). Защо vintage часовниците и бижута продължават да бъдат едни от най-търсените аксесоари, когато "i" и "smart" предметите управляват всекидневието ни?! 

В поста "Направи си сам"  засегнах темата за силата на носталгията и факта, че все повече големи компании обръщат внимание на миналото в желанието си да събудят онези мили и драги спомени, спотаени дълбоко в нас.

Толкова сме заети да гледаме в бъдещето, обсебени от моментите на настоящите, че като че ли откриваме покой и утеха в миналото. Всичко ни е драго, защото вече не може да бъде, защото вече се е случило... 

4. Хуморът 

За пореден път се убежавам, че хуморът е страшно ефективно средство за запомняне. А може би и е единственото ни спасение? Хуморът трябва да се полива, пази, сухранява, уважава и обича. Хуморът е винаги с главно "Х". Ако трябва да избирам, винаги ще избера Хумора!

Предизвиквам ви да не се смеете на Дъстин (играе Гатен Матараз) в тази забавна компилация. Между другото Гатен наистина има болест свързана с растежа на зъбите му (прочетете повече в този материал).

5. Музиката трябва да се слуша в контекст

Случвало ли ви си е да гледате повратен момент във филм и да си кажете "Уникално подбран саундтрак", да Shazam-нете песента и да нямате търпение да си я слушате 10000 пъти вкъщи. После отваряте Youtube и "А, това ли беше песента, много е зле". Тогава разбрах, музиката идва със своето време - това като да прочетеш една и съща книга на 10 и на 50 години, да гледаш филм с гаджето или след раздяла, когато си с приятели или сам. Продуктите идват със своите социални товари и понякога продуктът е най-пренебрегнат. Не вярвам в първото впечатление, 2рото и 3тото са много по-интересни.

В един блог пост сравних откриването на добра музика с оргазма.Откриването на нова музика е богатство, а още по-голямо богатство е да преоткрием старата добра музика.

Ето и саундтрака към филма.

6. Краят никога не е краят

Не засягам темата със смъртта, но замислете се "И заживели щастливо..." не е задоволяващо. Искам да знам, какво става после - къде летуват принца и принцесата, какво се случва със злодея, има ли дете? В живота се страхуваме от "краищата", защото ни изправят пред непознати неизвестни пътища. Независимо дали го търсиш или не обаче новото накрая винаги си пробива път и взима превес. Твоят избор е дали да отвориш обятия към него или да се затвориш в черупката си.

7. "Friends don't lie" & "You promised" 

Сюжетът на "Stranger things" в никакъв случай не е сложен. Но е изключително комплексен - в него са преплетени оригинални похвати, които разказват чисто човешки чувства и емоции. Като тази на приятелството - как подбираме своите приятели и какво сме готови да направим за тях?! В какво се изразява истинското приятелство?! Всички искаме да бъдем добрите герои, които спасяват света в края на деня, но дали действията отговарят на желанията ни? Дали забравихме детските книжки и уроците от/на детството?

Доброто кино ни напомня нещата, които някога приемахме за основни принципи в живота си. Кара ни да погледнем в себе си и да се припознаем в характера на героя, който най ни допада. Кара ни да напуснем тривиалните събития от битието и да се порадваме на чудновати светове, приключения и игри.

---
7 неща от живота, които се оказва са толкова странни, че са напълно нормални. Насладете се на "Stranger Things" и открийте своята 8-ца, която ще направи живота ви още по-странен.

No comments:

Post a Comment

Designed By Seo Blogger Templates