Sunday, 20 November 2016

Посока "Hygge"

Всеки човек си има посоки - север, юг, запад, изток. Всяка посока носи своето значение. За мен посоката винаги е била Юг, защото я асоциирам с топло време и лек живот. Билети на Север купувам, когато другите възможности са изчерпани. 

И слава богу, че възможностите се изчерпват, защото тогава се случват приятните изненади. Доскоро свързвах Копенхаген само с безплатно образование и много скъп начин на живот. Моите впечатления от пътуването могат да се обощят така:

1. Колела, колела, колела, колела, колела, колела

Според някои статистики броят на колелата в Копенхаген надвишава този в Амстердам и очевидно най-големият проблем е този с паркирането. Нагледах се на толкова много и различни колоездачи, че чак ми се зави свят.2. Да израснеш с Тиволи

Знаехте ли, че Дания има забележителна история свързана с увеселителните паркове? Първият такъв в света е създаден в Дания, а Тиволи в Копенхаген вдъхновява самия Уолд Дисни да създаде своя парк в Париж. Тиволи се намира в сърцето на града и стои като декор - от стърчащите люлки нависоко и обикновена ограда не можеш да разбереш, какво те очаква вътре.Каквото и да искаш, можеш да го намериш в Тиволи - за родителите с деца има безброй игри, за приятелите има страшни предизвикателства, за влюбените - възможности за романтични разходки, за възрастните - спокойствие сред природата. Времето в Тиволи  не просто спира, то престава да съществува, а носталгията действа като машина на времето.


3. Духът на Christiania

Кварталът Christiania не може да се обясни с думи - трябва да се почувства от първо лице. Марихуаната е разрешена, музика по цял ден, хора на всякакви възрасти се забавляват, не правят нищо специално. Туристите не се набиват на очи, защото е рисковано. Препоръчвам да прочетете информацията в Google преди да го посетите, а за по-алтернативно настроените определено си заслужава. 


4. Височините на Църквата на СпасителяСамо на 5 мин. от Christiania имахме страхотна възможност да разгледаме града отвисоко. Гледката е добра, но пътуването нагоре и надолу е много по-забавно, особено, когато си с човек, който има страх от височини. 5. Каналите и водата 

Писала съм много относно градовете с вода и тяхната магия. Копенхаген не е изключение.Да изядеш един голям сладолед с гледка към къщичките на канала Нюхавн - това е достатъчно.

6. Начин на мислене 

Дори не бях чувала думата "Hygge", трудно ми е да я произнеса, a какво остава да я разбера. Според датчаните думата олицетворява удоволствието от простичките и безценни неща в живота, които ни правят истински щастливи - семейството, приятелите, благодарността. 

Датчаните не търсят тайната на щастието, защото тайна няма. Пътят към щастието е може би най-откритият път във вселената - точно пред очите ни, с малко на брой вещи около нас, които ни позволяват да отдадем нужното вниманието на важните хора в живота ни.

Центърът вместо заключение

Всяка посока носи своята емоция, но центърът е този, който определя значението на посоките. Ако центърът е на мястото си, посоките не са 4 на брой, посоките са безброй. Градовете и държавите, които посещаваме, са просто различни пътеща, които се обединяват в едно и водят към едно и също, единствено място - нашата собствена притегателна сила. 

А каква е силата? Зависи само от точка 6. 


No comments:

Post a Comment

Designed By Seo Blogger Templates