Sunday, 3 September 2017

Летни спомени 1: Музика на живо

Лятото е море, лятото е 3 месеца, лятото е сянка под чадъра, лятото е мириса на плажно мляко, мента с лимон, откриване на нови места, преоткриване на стари.

Лятото идва и си отминава и докато се усетя пиша спомени за него, сякаш за да не го забравя, да го запечатам - на лист хартия или в блога да го съхраня, непокътнато, непроменено със своите несъвършенства и несбъднати мечти.

Лятото има своите нюанси, но сега искам да поговорим за лятото в града и откритите концерти.

Музиката е сила сама по себе си - може да те стопли, когато навън е -8, може да те разхлади, когато навън е 35+. В пряк и преносен смисъл... Музиката на живо е друга бира. Понякога музиката няма и толкова голямо значение - значение има съпреживяването, споделянето с други хора, с шепа приятели или хиляди.

Моят първи спомен от лято 2017 е концертът на живо - Coldplay, 22-ри юни, гр. Брюксел.
Никога не съм била луд фен на бандата, но винаги съм била фен на неповторимите изживявания - тенис на живо, мюзикъл Broadway, един специален танц, уникална изложба (макар че може да се твърди, че всяко изживяване е неповторимо..). Случайно като че ли се оказах на стадиона, 5 часа по-рано в жегата, само и само да съм възможно най-близко до Крис и компания.

Крис ми пее на уше
Това е моят първи концерт от този мащаб, на стадион сред публика от 50 000 човека, които пяха в един глас и с едно сърце. Имаше от всичко и не знам дали защото беше именно първият ми такъв концерт, но всичко усещах подсилено 10 пъти. Хубаво по 10, представете си само! :)

Сега, в края на лятото, си спомням за този концерт, за да го включите в следващото ваше лято. Защото...

1. Има от всичко - визуални ефекти, музикални ефекти, импровизации, рок песни, балади, високи тонове, ниски мелодии, спокойна китара, избухване на вокала, викане в ушите; имаше от всичко за всекиго и всеки можеше да си вземе, каквото иска, в каквото количество пожелае;

2. Фоерверките  - фоерверките никога не са излишни, особено когато се появят в правилния момент, при кулминацията;3. Конфетите - за момент ми мина през ума, как ще се чисти всичко това след като свърши концерта, но организацията беше на ниво и всичко се случваше доста бързо; тези хартийки на моменти скриваха всичко от поглед, виждаш само хвърчащи птички сякаш много пеперуди пърхат около теб; побиват те тръпки;Чистене на конфети - бърза работа

4. Големите топки -
това вече премина всякакви граници; публиката се чувствахме като деца на най-яката детска площадка в света; по-големи от най-големия човек топки започнаха да летят в пространството, а ние играхме играта "да не падне на земята само";Големите надуваеми топки, които ни усмихнаха


5. Светлините и звездите - запазена марка на Coldplay са светещите гривни в различни цветове, които се раздават на всеки посетител и които се управляват централно; през голяма част от времето се обръщах с гръб към сцената, защото гледката към хилядите светлинки беше уникална - другият път си обещах, ще бъда най-отгоре, за да имам поглед към цялата сцена и страните и ще се насладя на гледката отвисоко. Трудно е да се запечата това от непрофесионален фотоапарат и фотограф...

Lights will guide you home


Хубавото на тези пътешествия в думи, снимки и видео е че се случват дълбоко в сърцето - там,
където само музиката може да проникне. Там, където всичко е младо, вечно и златно, може би именно защото е минало.

Coldplay пеят: светлините ще те отведат у дома, гледай към звездите...

А другото лято? Пак. Хубаво е.


---

Целият концерт може да слушате и гледате в Youtube, но ви препоръчвам да посетите този линк вместо това и да запазите една дата за следващото лято. Дотогава - един playlist.

---
Още от блога: Коя е посока Hygge?


No comments:

Post a Comment

Designed By Seo Blogger Templates