Sunday, 26 November 2017

За класа наречен живот

Открихме сезона с "Class" в Театър 199 и колко много исках да пиша за него, но изпуснах момента. Сега пиша, за да ви окуража да го видите със собствените си очи. Защо ли?

снимка, Театър 199
1. За състава

Юлиан Вергов се въплащава в ролята на Елиът, най-добрият учител по актьорско майсторство в Ню Йорк, а Сара играна от Мила Люцканова е млада, известна филмова актриса. Режисурата е на Владимир Пенев, поставновка на американския драматург Чарлс Еверет. Играта на актьорите е безупречна, а химията помежду им великолепна.

2. За сюжета

"И двамата стават участници в житейски спектакъл, чийто край се оказва непредсказуем. Class e емоционално пътешествие, понякога хумористично, но много трогателно." Елиът е преживял, Сара тепърва ще преживява. Елиът е обезверен, натъжен, циничен. Сара е невинна по своя си начин, наивна по своя си начин. Животът ги среща, когато трябва, по-късно ще е вече твърде късно. Двамата се учат взаимно - що е това живот, как да се живее? Според мен и двамата не знаят, но успяват да разберат повече в комуникацията помежду си, в ценностите и принципите, които са толкова преходни, че понякога ни е трудно да намерим онова нещо, което да ни държи здраво стъпили на земята.

3. За играта

Тази постановка е изключителна възможност не само да се въплатиш в ролята на своя герой, но и да погледнеш отстрани на актьорската игра като преподавател, като стойност, като студент. Защо искаш да играеш? Какъв е смисълът на театъра? Искаш да промениш себе си или искаш да промениш света, има ли разлика между двете? Изкуството на театъра или как да бъдеш себе си играейки някого друг?

4. За публиката

Обичам постановките, които са непретенциозни, които превръщат публиката в актьор сама по себе си. Когато Елиът се обръща към своите студенти, гледа МЕН. Засрамвам се, почервенявам, защо гледа точно мен? Чувствам се като че не съм подготвена за час или не съм си научила урока за днес?! Връзката му с мен е толкова силна, че сякаш не съм на театър, забравям за декорите около мен. И сякаш пита мен със своите риторични въпроси - започвам да ровя надълбоко в своята душа, за да открия отговори на незададените такива...съпреживявам. Нали това е идеята?!

5. От Елиът

"Добре дошли във вашето бъдеще, дами и господа. Оптимистичният вариант? Ако ви се получат нещата, може би ще промените света...Или поне своето малко кътче. В него вие ще опознаете великата емоция от упражняването на едно изкуство, което е повече от почтено... И преди да умрете, може дори да докоснете сърцето на десетки, стотици... хиляди, кой знае... може би милиони хора, които никога не сте срещали и благодарение на този процес, може би, ще промените и техния живот...

---

Class може да гледате на 3,20 декември и 4, 24 януари.No comments:

Post a Comment

Designed By Seo Blogger Templates